Omdat onze leerlingen vanaf groep 3 over een eigen chromebook kunnen beschikken en dit gebruiken bij verwerkingsopdrachten, is het belangrijk dat ze over de nodige vaardigheden beschikken.
Chromebooks
Vanaf groep 3 hebben de leerlingen een chromebook in bruikleen van school. Ze nemen dit hun hele schoolloopbaan met zich mee. Hierbij gelden enkele afspraken:
- We gaan heel zorgvuldig met dit kostbare materiaal om!
- Er wordt nooit gelopen met een open chromebook
- Een chromebook is een leermiddel, het is niet bedoeld voor spelletjes en andere niet-educatieve zaken
- Wanneer een chromebook kapot gaat, wordt de schade in principe verhaald op de WA-verzekering van de leerling, tenzij de schade volledig buiten zijn of haar schuld ontstaan is.
- Veel ongewenste websites worden geblokkeerd door de beheerder Heutink of de school.
Mochten leerlingen toch ongewenste informatie zien, dan laten ze dat weten aan de groepsleerkracht, zodat we andere leerlingen hiervoor kunnen behoeden. - Chromebooks worden beheerd door Heutink met een aantal beperkingen voor leerlingen (zoals incognito-venster, andere Wifi-netwerken kiezen, wissen van geschiedenis enzovoort).
Heutink MOO startportaal
De leerlingen starten alle programma's op in MOO (Mijn Omgeving Online) van Heutink.
Info voor ouders over dit platform: https://help.startportaal.heutink-ict.nl/collection/423-ouders.
Lesmaterialen
We beschikken ook over lesmaterialen passend bij de leerlijn digitale geletterdheid:
- Beebots
- Dash & Dot
- MakeyMakey
- Digitale fotocamera's
- Greenscreenbox
Typecursus
Aan het begin van het schooljaar wordt, na schooltijd en tegen betaling, door een extern bedrijf op school een typecursus verzorgd voor leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8.
Mediawijsheid: op school én thuis
We vinden het belangrijk dat leerlingen mediawijs worden: wijs in het gebruik van media. Dat kunnen we niet alleen op school, het is ook belangrijk dat er thuis aandacht is voor vragen als "Hoe lang zit je achter een beeldscherm?" en "Wat doe je wel en niet online?" en vooral ook "Bij wie kan je terecht als er iets vervelends gebeurd?". Kinderen zijn nieuwsgierig en komen soms op plekken waar wij als school en u als ouder ze liever niet hebben. We kunnen dat (deels) technisch blokkeren, maar er zijn altijd omwegen te vinden. Door technische beperkingen bestaat het risico van "schijnveiligheid". We moeten samen leerlingen leren wat wel en wat niet mag, thuis en op school. Op www.mediaopvoeding.nl staan veel vragen van ouders en antwoorden van deskundigen over het gebruik van media.
Digital Skills for Kids
Met de oefenmaterialen van Digital Skills for Kids leren de leerlingen vanaf groep 5 aan de hand van instructievideo's werken in de digitale omgeving van Google. Ze oefenen kennis en vaardigheden over het werken in de cloud met Google Drive, Google Documenten, Google Presentaties en Google Zoeken.
Meer info: zie de download op deze pagina en de website van de leverancier.
In voorjaar 2022 zijn op onze school video-opnamen voor DSFK gemaakt:
Mediamasters
De bovenbouwgroepen doen jaarlijks mee aan het landelijke initiatief Mediamasters, waarin de leerlingen tijdens de "Week van de mediawijsheid" bezig zijn met het thema Mediawijsheid, één van de vier pijlers van digitale geletterdheid.
Zie ook: https://mediamasters.nl/basis-onderwijs
Schermcontrole
De medewerkers kunnen via "Schermcontrole" meekijken op het scherm van de leerlingen wanneer ze hierop op school aan het werk zijn. Dit is vergelijkbaar met meekijken in het schrift: we houden het werk van de leerlingen graag in de gaten.
Wanneer een leerling thuis op een schoolchromebook aan het werk is, kunnen medewerkers níet meekijken.
Digitaal onderwijs op De Kyckert
- Snappet
- Digitale middelen